(Uppdatering: Tidigare länkar i texten funkar tyvärr inte, men kopiera https://www.youtube.com/watch?v=lKhuadIq62o&t=127s till din webbläsare för att se  vad nedanstående text handlar om. Och, faktiskt ÄNNU MKT bättre, Iggy & the Stooges i Sydney, Australien, 10 år senare, Iggy här 66 år och the Stooges rockar hårdare än nånsin, vilket ju inte vill säga lite: https://www.youtube.com/watch?v=tsPe-aXwM9o&list=RDtsPe-aXwM9o&start_radio=1&t=1962

 

En gång spelade Iggy Pop i Skellefteå, mitt på Möjligheternas torg. Det var sent och svinkallt trots midnattssolen, snudd på frost på asfalten och munnar rykande så där som de kan göra en natt i juni innan sommaren förstått att det borde vara dags för sommar även i polarregionen. Men Iggy gick på som vanligt med bar överkropp och samtliga reglage uppvridna till max. Det var en stor händelse, i alla fall för ett inbitet Iggy-fan som jag, men kanske ingen sensationell konsert.

2004 VAR HAN TILLBAKA på Skellefteåfestivalen, då med sitt återförenade band The Stooges (förutom avlidne basisten Dave Alexander, ersatt av Mike Watt). För den som inte visste det är Iggy and the Stooges ett av rockhistoriens mest inflytelserika (och kompromisslösa) band. Den konserten såg jag inte. Härligt då att långt efteråt göra ett klassiskt Youtube-fynd!

DET HANDLAR OM The Stooges första konsert i hemstaden Detroit på åtminstone 30 år, och det är svårt att tänka sig att låtarna från de första Stooges-plattorna kan ha låtit så mycket bättre nån gång, i alla fall live. Det lustiga är förstås att det nu är gamla gubbar, inte unga vildingar, som spelar. Iggy Pop är här 56 år! Idag, tio år senare, ser han ut ungefär likadan och kör lika hårt på scenen. Det bör om inte annat kunna fungera som motgift mot åldersnojjor av olika slag, som lär frodas även bland Umeås studenter. Det är inställningen, inte födelsedatumet, som räknas.

SKÖNASTE HÖJDPUNKTERNA i listform för dig som inte tycker dig ha tid att se hela konserten. (Fast det borde du):

1. Mot slutet av ”Real Cool Time” (0.30.00) börjar publiken ta över scenen. Direkt efter massdans på scenen under ”No Fun” (0.32.00). Rätt kul också att se hanteringen av ”uppstädningen” på scenen (0.36.00) och starten på nästa låt.

2. ”Blackout” anbefalls mot slutet av ”TV Eye” (0.20.00), alla lampor i lokalen släcks och i mörkret: ”Detroit, Detroit, Satan, Death, Victory, Love Love Loooove”. Direkt efteråt följer:

3. Enda ”mellansnacket” under konserten, om läget i USA, inleder låten ”Dirt”. (0.22.30)

4. Resten!