Minns ni nutidstipset? Ett quiz med nyhetsfrågor som man gjorde på mellan- och högstadiet. Jag tror att syftet var att man skulle hänga med i Sverige och resten av världens utveckling.

I min klass hade vi Nutidstipset på fredagar. Om man hade mindre än fem rätt skulle man sitta inne varje lunchrast under veckan och lyssna på nyheterna.

Jag lyssnade på Rapport halv åtta varje dag, men en vecka hade jag ändå bara fyra rätt, och fick sitta inne varje lunchrast med Dödgrävar-David och Dumma Daniel.

Veckan efter hade jag alla rätt. Mamma hade gett mig alla svaren i förväg, och jag fick gå hem före alla andra.

Det fick jag även när jag hade alla rätt på tyska-uppgiften på högstadiet. Visserligen trodde jag att verbet alltid skulle vara sist, men jag lät mamma läsa igenom uppgiften först. Efter att hon vikt sig dubbel, satte hon sig ned för att göra om allt ihop med mig.

På gymnasiet var det jag och pappa som satt ihop på kvällarna, för att plugga till matte-och fysikproven. När det var dags för ärftlighetslära kom grannen över. Han undervisade i biologi på universitetet.

När jag flyttade till Göteborg gick jag över till grannen. Han hade snart en magister i lingvistik.

Nu går jag på universitetet och läser om Belief in a just world. Tron på att alla får vad de förtjänar. Och jag tänker, att jag inte vet om jag ens hade förstått den där artikeln om tron på en rättvis värld, om det fanns en rättvis värld.

För om det fanns en rättvis värld, skulle jag inte ha fått alla rätt på nutidstipset. Jag skulle inte ha fått alla rätt på tyska-uppgiften, och jag skulle antagligen inte ha fått MVG på ett enda naturvetenskapligt prov på gymnasiet.

Och kanske skulle jag inte ha hamnat på en utbildning där jag får läsa, att det är de privilegierades privilegium att inte inse sina privilegier. För att sedan inse, att det är sant.