23 March, 2019

 
 • menskoppen
 • amtel_250x87_NY
 • Bikupor – den nya flugan

  Publicerad 9 april, 2015 av Karin Johansson

  Att söka jobb är ett heltidsjobb. Vissa dagar glömmer jag bort att jag fortfarande går i skolan, eftersom jag oftare skriver ett så kallat personligt brev, än en mening på uppsatsen.

  Som ett resultat av att jag inte har kunnat hitta yrket Psykologer i någon av de valbara kategorierna på SLLs hemsida, har jag manuellt sökt igenom samtliga jobbannonser som ligger ute. Efter att ha läst den 435:e jobbannonsen kom jag dock på, att det kanske finns något som kallas prenumerationstjänst. Jag kunde dock inte hitta min yrketitel i prenumeratonstjänsten. Jag hörde därför av mig till prenumerations-ansvarig och fick till svar, att psykologer räknas till Paramedicinsk personal. Jag kom på mig själv med att bli lite stött. Betyder inte “Para” typ “påhittad”? Jag googlade och drog en lättnadens suck. “Para” betyder bara “bredvid”. Känslan av att ägna sig åt påhittad medicin dröjde sig dock kvar.

  Samma dag träffade jag en vän, som tillhör kategorin Medicinsk personal. Denna dag hade vännen varit på en ledarskapsdag. Det var psykologer, a.k.a. Paramedicinsk personal, som hållit i den så kallade ledarskapsutbildningen. I 6 timmar av 7 hade de surrat i bikupor.

  Vännen frågade mig, om detta med bikupor är en fluga, eller om det är det som man gör, när man är ute och föreläser. Tyvärr var jag tvungen att informera henne om att min uppfattning är, att bikupor är sådant föreläsare gör, när de inte själva har något att komma med, och vill få det att verka som att de är intresserade av vad åhörarna har att säga. Jag försökte praktisera lite perspektiv-tagande med vännen, genom att säga att vi i perioder har jobbat med bikupor genom HELA min Paramedicinska utbildning, så en arbetsdag med bikupor kanske inte var så farligt?

  Tyvärr tror jag inte att det var till någon tröst för vännen. Den Paramedicinska personalen på ledarskapsutbildningen hade pratat om perspektiv-tagande den enda timmen de inte surrade i bikupor. Åhörarna fick då lära sig att den andra parten i en diskussion kan ha ett annat perspektiv. Huruvida föreläsarna själva var kapabla till perspektiv-tagande förtäljer inte historien. Men det är när jag hör sådana historier, som jag kan förstå varför jag ibland är rädd, att psykologer ska uppfattas som något mer än Paramedicinsk personal i ordets rätta betydelse. Vad sägs om att surra om det i bikupor en stund?

   

   

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
   

  Senaste blogginläggen

 • Fantomsignalen SherwoodskogenKarin Johansson / 2 augusti, 2015
 • PLÖTSLIGT HÄNDER DET inteKarin Johansson / 22 juli, 2015
 • Jag ömsar skinnKarin Johansson / 16 juli, 2015
 • VilsenKarin Johansson / 8 juli, 2015
 • KlassresanKarin Johansson / 19 april, 2015
 • Bikupor – den nya fluganKarin Johansson / 9 april, 2015
 • Män är från Mars och det är kvinnor ocksåKarin Johansson / 8 mars, 2015
 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Bloggarkiv